Последние новости Черкасс

Письменниця потурбується про область

На відкритій для громадськості сесії облради обрано нового голову

У Черкасах чергова сесія облради почалась незвично. За годину перед її початком, в зал, який взялася охороняти „самооборона майдану“ пройшли не тільки депутати, а й усі, хто хотів. Громадськість Черкас представляли тут і члени „народної ради“, і приватні особи, і представники „Правого сектора“. Всі пройшли на місця депутатів і стоячи вислухали молебен, який провели разом священики Української православної церкви КП та греко-католики. Після хвилини мовчання по загиблих з „Небесної сотні“, обидва черкаські ієрархи взялися до мікрофону й розповіли черкащанам власне бачення результатів Майдану. Владика Іоанн запропонував винести на раду таке питання як перейменування вулиці Леніна. За пропозицією отця її треба було б назвати на честь Святого Макарія Канівського або Героїв Майдану, або „Небесної сотні“. Зал радо підтримав два останніх варіанти…

Після виступів священики разом пройшли по залу та освятили кожен вхід до нього, а також покропили святою водою всіх, хто на цей час зібрався на сесію. Але напруженість не спадала. Коли до зали прийшов Валерій Черняк, який хотів зачитати вголос свою заяву на звільнення з посади голови обласної ради, почалося вигукування лозунгів. „Ганьба!“. Хвиля народного невдоволення не вщухала. Дійшло до того, що хтось кинув у колишнього голову облради пляшкою з водою, яка, на щастя, пролетіла мимо.

Зрештою, присутніх попросили дати можливість розпочати роботу сесії і поступово емоції вщухли.

Валерій Черняк попросив у присутніх пробачення „за все, що ви тут нам казали“… Запрацював „вільний мікрофон“, до якого по черзі підійшли представники „Правого сектора“, „Автомайдану“ і чоловік, який розповів, що організація чорнобильців Черкащини виступала проти Майдану і це треба не залишити без наслідків для неї.

Представники громадськості озвучили депутатам ряд вимог. Всі погодилися з тим, що головною подією має бути розпуск обласної ради та звернення до Верховної Ради щодо призначення виборів в області. Не забули черкаські активісти і про люстраційний список, зазначивши, що ті, хто раніше обіймали посади, не повинні працювати в новій обласній раді.

Проте головною інтригою залишалось, кого буде обрано новим головою облради. В невеличкій паузі ми встигли поговорити про це з Валентиною Коваленко, позапартійною депутаткою, що працює у фракції „Батьківщина“ і є головою Черкаського осередку Спілки письменників України.

„Зараз обласна рада є єдиним легітимним органом самоврядування, і тому той, хто візьме на себе відповідальність і зобов’язання голови облради, на якийсь час перебере і функції голови ОДА, — розповіла своє бачення ситуації пані Валентина. — Мене особисто дуже непокоїть питання консенсусу між всіма в цьому залі. Ми не повинні бути у розбраті. До святкування 200-річчя з дня народження Т. Шевченка залишилися лічені дні. Треба, щоби органи влади нової були обрані. Щоби від диктатури ми не перейшли до анархії. Хотілося, аби ми сьогодні дійшли до тієї ключової фігури, яка б взяла на себе відповідальність. А тому, хто прийде на ці посади, буде дуже нелегко: казна порожня, повна розруха, і треба з колін підіймати Україну…“

А вже годину по тому новий голова був таки обраний. Серед трьох кандидатур, у список яких потрапила і наша інтерв’юєрка, були Любов Майборода та Володимир Гресь. Валентина Коваленко спочатку відмовилася від цієї посади, мотивуючи тим, що вона філолог і поет, а не господарник, Любов Майборода обіцяла громаді публічність у роботі обласної ради, а Володимир Гресь несподівано для всіх зняв свою кандидатуру на користь пані Коваленко. Письменницю і депутатку привітали із новою посадою.

Коваленко Валентина Михайлівна

Народилася 9 вересня 1964 р. у с. Самгородок Смілянського району Черкаської області.

Закінчила Черкаський педагогічний інститут. Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету. З грудня 2010 року — голова Черкаської обласної організації НСПУ.

Лауреат обласної премії „Берег надії“ імені В. Симоненка.

Автор книжок „З любові“, „Перевесла істин“, „Приворот-зілля“, „Вовчик“, „Ненароджене сонце, або Великий піст Зінька Самгородського“, „Трунок Сварожого рога“, „На осонні слова“, „Перелесниця“, „Поетичний гербарій“, „Тобі б моїм поговорить вогнем“, „Його весна говерлила громи…“, публікацій у періодиці.

По материалам http://aktsent.com.ua/

Новости Черкасс

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)





Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]