Последние новости Черкасс

Учасники проекту «Мережа домашніх клубів» навчалися поліпшувати емоційний стан

Підвищенню психологічної компетентності, формуванню навичок саморефлексії та покращенню саморегуляції емоційного стану навчалися під час тренінгу учасники проекту «Мережа домашніх клубів». Тренінг на тему «Як подолати страхи» провела для них кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри прикладної психології ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Світлана Аврамченко.   Тренінг організовано відділенням ВБО «Турбота про літніх в Україні» в м. Черкаси (виконавчий директор Тетяна Бугеря) за програмою «Місце зустрічі – Діалог» в Україні Німецького Фонду «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє». Цей захід відбувся днями на базі територіального центру соціальної допомоги Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.  

  – З віком люди мають, на жаль, більш проблем, пов’язаних із фізичним та психологічним здоров’ям, тож розуміння їх суті є для них дуже важливим.  Актуальним для них є питання, пов’язані із переживанням страхів та навчання можливостям його подолання, – говорить Світлана Михайлівна.   Вона запропонувала учасникам тренінгу розповісти, як вони розуміють поняття «страх». Підсумовуючи їхні висловлювання, тренер зазначила, що страх – фізіологічна емоційно проявлена реакція центральної нервової системи на значну загрозу добробуту і спокою людини. Супутницею страху вважають тривогу, що є фізіологічною та емоційною відповіддю центральної нервової системи на ситуацію невизначеної загрози чи небезпеки.  

  Переживання страху та тривоги неприємні, однак вони до певної міри корисні, адже готують людину до дії «боротися чи тікати», коли їй загрожує небезпека. Саме страхи можуть сприяти тому, щоб ми були більш обережні з приладами, на робочому місці, під час відпочинку на природі і т. ін. Однак, є випадки, коли людину до такої міри охоплюють страх та тривога, що вона не здатна адекватно функціонувати, бути успішною в соціальному середовищі. Такі люди тривалий час переживають дискомфорт, що переростає у тривожний розлад.   Присутні розповіли які страхи вони відчували. Серед них були: боязнь впасти з мокрого даху будівлі; страх на канатній дорозі, бо не встигли пристебнути захисний ціпок; погане почуття перед відвідуванням незнайомих місць та інші.  

  Світлана Михайлівна пояснила, що існують різні види страху. Вчені розрізняють генералізований тривожний розлад, коли людина переживає постійне відчуття тривоги; панічні розлади – коли час від часу повторюються напади жаху; фобії – стійкий ірраціональний страх перед певним об’єктом, діяльністю чи ситуацією; обсессивно-компульсивний розлад – людину переслідують нав’язливі думки, які спричиняють тривогу, або ж вона відчуває необхідність здійснювати повторювану дію, щоб знизити тривожність; гострі стресові розлади та посттравматичні стресові розлади, коли людина страждає від страху та пов’язаними з ним симптомами впродовж тривалого часу після травматичної події (участь у воєнних діях, тортури, насилля і т. ін.). Більшість людей з одним видом тривожного розладу страждають й на інші.   Американські вчені зазначають, що із усіх специфічних фобій жінки частіше за все страждають на страх перед якоюсь твариною, а чоловіки – на страх висоти.   Для досягнення мети тренінгу було використано колективне та індивідуальне малювання на теми «Страхи». За малюнками було обговорено, які методи можна використовувати для позбавлення від наявних страхів.   Серед них – методи терапії впливу, а саме: треба навчитись розслабитися, знаходячись під дією об’єктів чи ситуацій, що їх лякають; піддатися впливу об’єкта, що викликає страх, та переконатися у тому, що в дійсності він не шкідливий; здійснити перелік предметів чи ситуацій, перед якими відчувається страх, починаючи з тих предметів та ситуацій, страх перед якими є невеликим, та закінчуючи тими, які вселяють жах.   Фахівець радить, що часто важливо знайти причину, що викликає страх, а усвідомлюючи її, людина перестає тривожитися. За словами Світлани Аврамченко, серед методів терапії соціофобій ефективним є тренінг соціальних навичок, який допомагає опановувати їх та набувати впевненості у собі за допомогою рольових ігор  і репетицій поведінки в певних ситуаціях.   Підсумком тренінгу стало покращення емоційного стану учасників, поглибилось розуміння ними причин та шляхів подолання власних страхів та тривожних станів.  


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)





Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]