Последние новости Черкасс

«Чарівний вінок Золотоніщини» зібрав найкращі творчі колективи району

Яскравою подією у народно-фольклорному житті Златокраю став XV районний фольклорний фестиваль «Чарівний вінок Золотоніщини», який відбувся 5 лютого в рамках виховного проекту для старшокласників «Дарю тебе, Україно». Цей культурно-мистецький захід було приурочено 60-ій річниці з дня утворення Черкаської області та 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.
Главною метою районного фестивалю була передача положительного досвіду, народних традицій фольклорно-етнографічними ансамблями району, що носять звання «народних» – учнівським фольклорним колективам, ознайомлення з їх творчими доробками, методикою автентичного співу, народного танцю, задля збереження та популяризації народної творчості, виховання любові до рідного краю.

Приміщення Золотоніського районного будинку дитячої і юнацької творчості, де відбувався захід, зустрічало учасників фестивалю та гостей святково прикрашеним в українському національному стилі – вишитими рушниками, кетягами калини та творами народного мистецтва, а в залі панувала атмосфера патріотизму, святковості й гордості за свій рідний край.

Привітати творчі колективи завітали керівники району та їх защитники. Зокрема, із теплими словами вітань до учасників свята народної творчості звернулись голова районної ради Микола Собченко та голова районної державної адміністрації Олександр Манчук.

– Саме такі фольклорні свята, як «Чарівний вінок Золотоніщини» пробуджують у нашого підростаючого покоління ініціативність та патріотизм, любов до рідного краю, його жителів. Адже передача національно-культурного досвіду від старших поколінь до молодших – є важливою складовою формування самодостатньої особистості у молодих громадян нашої держави. Ось чому питання національно-патріотичного виховання дітей, учнів та молоді на прикладі старших поколінь в сьогоднішніх умовах є дуже актуальними для України, – відзначив у своєму виступі Микола Собченко. – Завдяки цьому районному святу учнівська молодь переймає позитивний досвід у своїх старших колег, побачивши фольклорно-історичне минуле рідного краю з середини, доторкнувшись до нього спонукає замислитись про те, що саме вони є творцями майбутнього держави. Цей фестиваль також дає можливість побачити нові творчі здобутки народних фольклорно-етнографічних ансамблів та колективів, перспективну, талановиту та ініціативну молодь нашого району.

Концертна програма була досить насиченою. Всі виступи були побудовані на народних традиціях, а сюжетне полотно розкривало історичне минуле Золотоніського краю. Присутніх у залі вразило жанрове багатство та фольклорно-етнографічне, ідейно-естетичне різноманіття репертуару як дитячих колективів і окремих виконавців, так і дорослих ансамблів. Пліч-о-пліч на святковій сцені виступали зразкові дитячі колективи, учні загальноосвітніх шкіл і навчально-виховних комплексів та поважні народні фольклорно-етнографічні ансамблі.

Святкова культурно-мистецька програма розпочалась пісенно-хореографічною композицією «Златокрай, Златокрай, золотого колосся розмай» на слова Миколи Озірського, у виконанні всіх учасників фестивалю.

Потім виступили: народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина» Гельмязівського сільського будинку культури; вокальне тріо районного будинку дитячої і юнацької творчості; вокальний ансамбль села Броварки; танцювальні колективи Гельмязівської дитячої музичної та Піщанської загальноосвітньої школи, що проявили справжнє поєднання краси української вишиванки та народного танцю. Справжнім розмаїттям талантів вразили глядачів фольклорний колектив Софіївського навчально-виховного комплексу та вокальний ансамбль Чапаєвської загальноосвітньої школи. Високу виконавську майстерність, щирість української пісні продемонструвала учениця Піщанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Марина Романенко.

Неперевершеними були виступи зразкового фольклорно-етнографічного дитячого колективу «Світлячок» та зразкового дитячого фольклорного ансамблю «Кропивнянчик» – лауреатів Всеукраїнських і міжнародних конкурсів.

Вихованці усіх творчих колективів, як завжди вразили присутніх своєю майстерністю, веселими примовками, творчим завзяттям і запалом старовинних пісень та танців.

По материалам http://cknews.info/

Новости Черкасс

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)





Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]