Последние новости Черкасс

На перевірку до роботодавця — з фотоапаратом

Щоб викрити тіньову зайнятість та легалізувати зарплату, в районах області працюють робочі групи з цього питання. Торік вони виявили 1441 факт неукладення трудових договорів. Підсумки 2013-го та напрямки роботи на цей рік розглянула вчора на своєму засіданні робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення при облдержадміністрації.
Територіальна державна інспекція з питань праці в області, зі свого боку, перевіривши 108 фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності та 15 юридичних осіб, виявила, що з их використовують працю найманих осіб без оформлення відповідно 90 і 5 роботодавців.
Є питання і з зарплатою в конвертах. Офіційно кількість працівників, які отримують зарплату на рівні мінімальної, зараз становить в області 27 тисяч. Це 9,6 відсотка працюючих, тоді як у цілому в Україні цей показник — 18 відсотків, — повідомила Тетяна Проценко, защитник начальника головного управління  Міндоходів у області. Тобто бота з підприємствами ведеться.
— Але, на жалко, ми працюємо на ентузіазмі та на закликах до свідомості наших роботодавців, тиснемо на їхню соціальну відповідальність перед тими, хто приносить їм прибутки. При виявленні порушення складається акт, але, на жалко, він ґрунтується винятково на поясненнях громадян. Часом єдиний доказ — свідки. Підприємство ж приносить на трибунал пакет документів, який спростовує, скажімо, що людина була найнята до их на боту.
— Так, інші свідки можуть сказати, це «в гості двоє прийшло». Або в іншому випадку роботодавець запевняє: ця людина звільнилася за 10 хвилин до випадку травмування. І трибунал не може довести протилежного. Ефективність перевірок з легалізації праці й зарплати низька: досі 45-50 відсот­ків заробітку в Україні, за оцінками експертів різних інституцій, виплачується за різними тіньовими схемами. Означать, не звідти смалимо кабана?— також вважає недосконалим законодавство Петро Шевченко, голова Федерації профспілок області.  — Ми живемо в ринкових відносинах, а застосовуємо юридичні норми радянських часів.
Разговаривали члени комісії і про те, що більшість контролюючих організацій повинна за 10 днів попередити роботодавця про перевірку, придти і «застукати зненацька» неможливо.
Як же забезпечити черкащанам легальне працевлаштування з соціальними гарантіями, легальну високу зарплату, но не мінімальну 1147 гривень?Адже саме з неї завтра людині нараховуватимуть пенсію.
Головуючий на засіданні робочої групи защитник голови облдержадміністрації Михайло Коваленко висловив ряд зауважень:
— Комісія повинна йти на перевірку з фотоапаратами й знімати людину за робочим місцем, щоб це фігурувало в суді. Ми маємо проаналізувати, чим виправдовуються підприємства, если виграють суди. Треба вивчити судові рішення, розібратися, що ми недоробляємо.
Також було зазначено, що є підстава вийти на об’єкт негайно, на фактичну перевірку за листом-повідомленням місцевого органу самоврядування про факти порушення працевлаштування на тому чи іншому підприємстві. Залучати фахівців до перевірки можуть органи прокуратури, які не зобов’язані попереджувати про прихід на підприємство.
Тетяна Проценко висловила надію, що легалізувати заробітну плату може зниження ставки єдиного соціального внеску. І до такового експерименту на території області вже все готово: з усіх міністерств є погодження.
Лариса СОКОЛОВСЬКА

Джерело: Черкаський край — http://www.kray.ck.ua/

По материалам http://cknews.info/

Новости Черкасс

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)





Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]