Последние новости Черкасс

У Черкасах відзначили День пам’яті жертв політичних репресій

День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій 1937 — 1938 р.р. почали відзначати з 2007 року, відповідно до Указу Президента України В.Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 року «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 — 1938 років».

З того часу у третю неділю травня громадськість міста та області збирається біля пам’ятника жертвам політичних репресій, що розташований у м. Черкаси, для вшанування пам’яті безневинних земляків, які постраждали від тоталітарного режиму наприкінці тридцятих-сорокових років минулого століття.

Цьогоріч у заходах взяли участь колишні репресовані, яких після кількох десятиліть потому було реабілітовано, голова обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, заступник начальника управління культури облдержадміністрації Микола Суховий, церковнослужителі, представники засобів масової інформації.

Біля підніжжя пломеніють живі квіти. Заходи розпочинаються панахидою, яку провів настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці української греко-католицької церкви м. Черкаси отець Юліан. У руках у присутніх – лампадки і квіти.

На мітингу перед присутніми виступили голова обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, заступник голови обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Анатолій Василенко.

Валентина Михайлівна, звертаючись до присутніх, зауважила, що їй особисто дуже прикро, що яка б влада не була раніше, але жодна з них нічого не зробила, щоб на належному рівні пошанувати тих, хто боровся за Україну, хто пережив переслідування і утиски.

– Ви терпіли і терпляче зносите і до сьогодні оцю неувагу, – підкреслила голова обласної ради. – Та я хочу сказати, що у нас є домовленість з головою облдержадміністрації Юрієм Ткаченком, що ми наразі повернемося до ваших проблем, зробимо так, щоб вас сприймали патріотами. Ми вдячні вам за те, що ви боролися за Україну, щоб зберегти її для майбутніх поколінь.

Наступні виступаючі також наголошували на важливості вшанування жертв політичних репресій в Україні, адже наступні покоління мають знати, що репресії, організовані сталінським режимом, за умов доносів і наклепів обірвали та скалічили життя мільйонів наших земляків, які навіть під жорстокими тортурами мріяли про свою незалежну державу.

Важко повірити, але це правда, що вже лише за перший рік до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори.

Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами репресій стали понад 2 млн. 800 тис. людей.

Лише на Черкащині 50 тисяч людей стали жертвами політичних репресій, 25 тисяч – депортовано, а 35 тисяч від загального числа – розстріляно.

Виступаючі закликали ніколи не забувати уроки історії, цінити те, що нинішнє покоління живе у своїй соборній державі.

По-особливому сприймаються і усвідомлюються події минулого століття у контексті подій нинішнього, зокрема, на Майдані, де піднявся цвіт нації у боротьбі за свої права, за свою гідність.

На закінчення учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять про мільйони безневинних жертв, а потім відбулося покладання квітів до пам’ятної стели.

Опісля голова обласної ради Валентина Коваленко поспілкувалася з колишніми репресованими, вислухала їхні проблеми та зазначила, що влада вже наступного тижня проведе нараду, на якій чітко визначиться з розв’язанням насущних проблем цієї категорії людей, надання їм матеріальної фінансової допомоги і належного пошанування.

Відділ інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації облради

http://progolovne.ck.ua/

По материалам http://cknews.info/

новости черкассы

Loading...



Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]