Последние новости Черкасс

Черкаські дитсадки – одні з кращих в Україні, але їх функціонування потребує фінансової підтримки

Протягом останніх 5 років кількість дітей, віком від народження до 6 років, у місті збільшується   Про стан дошкільної освіти міста Черкаси йшлося сьогодні на щотижневій нараді секретаря міської ради Віктора Білоусова з керівниками структурних підрозділів міськвиконкому. Заступник директора департаменту – начальник управління освіти Євген Степко, зокрема, доповів присутнім, що, відповідно до обліку, протягом останніх 5 років спостерігається збільшення кількості дітей, віком від народження до 6-ти років, які проживають на території міста. Він наголосив, що одним із досягнень міста є збереження мережі дошкільних навчальних закладів (далі – ДНЗ). А саме – у Черкасах нині діють 54 ДНЗ, з них 53 комунальної форми власності (в них виховують 10532 дитини) та один – приватний (15 дітей). Проте забезпечення діяльності дошкільних закладів обласного центру потребує фінансової підтримки, зокрема, й з міського бюджету.   За словами Євгена Степка у дитячих садках виховується 10547 дітей, що становить 76% від загальної кількості дітей віком від 1 до 6 років, що проживають у місті.   КІЛЬКІСТЬ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ (ВІД ОДНОГО  ДО ШЕСТИ РОКІВ), ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ В МІСТІ ЧЕРКАСИ 

  – Позитивно, що місту вдалося зберегти існуючу мережу дошкільних навчальних закладів, яка, в цілому, задовольняє потребу населення м. Черкаси, – говорить керівник освітньої галузі. – Сьогодні в усьому світі добре розуміють важливість дошкільного періоду життя людини, як підґрунтя її подальшого особистісного становлення, тому практично в кожній країні  всі реформи освіти розпочинаються з дошкілля.   Євген Степко поінформував, що протягом 2013-2014 навчальних років департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та дошкільні навчальні заклади міста працюють над виконанням Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти до 2017 року, впровадженням Базового компоненту дошкільної освіти, програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт». Діяльність ДНЗ міста Черкаси спрямована на збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дитини; формування особистості, розвитку її творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду.   Він повідомив, що з 2014 року у місті діє Програма розвитку дошкільної освіти міста Черкаси до 2017 року, затверджена відповідним рішенням Черкаської міської ради. Нею, зокрема, передбачено забезпечення конституційних прав дітей дошкільного віку на здобуття дошкільної освіти, в тому числі і дітям 5-ти річного віку.   – Починаючи з 2010 року, щорічно кількість дітей у дошкільних закладах міста збільшується. В разі збереження цієї тенденції до 2017 року, слід чекати прибуття до дитячих садків 975 малюків, – зауважив Євген Степко.   За його словами, на сьогодні в дитячих закладах міста в резерві є 39 групових осередків, що розраховані на 975 дітей. Ці приміщення нині використовуються як спортивні зали, кабінети спеціалістів та ігрові кімнати. У разі збільшення кількості дітей їх можна буде перепрофілювати під групові осередки.   У Черкасах на сьогодні відсутні черги на зарахування дітей до дитсадків, за виключенням ДНЗ № 34 (мікрорайон Митниця).  Аналіз стану відвідування дитсадків свідчить, що в середньому у місті, навіть при збільшені наповнюваності, в групах ясельного віку при нормі 15 малюків перебувало 13 дітей, а в групах для дітей садового віку при нормі  20 дітей перебувало 17 дошкільнят.   З метою створення відкритого освітнього ресурсу для батьківської громадськості з вересня 2013 року у дошкільних закладах міста впроваджено програму електронної реєстрації дітей. Це дало можливість кожному батькові особисто зареєструвати дитину на подальше зарахування до дошкільного закладу.   Задля забезпечення громадян мікрорайону «Митниця» дошкільними закладами вищезазначеною Програмою передбачено до 2017 року відновити роботу раніше ліквідованого ДНЗ №40.
Заступник директора департаменту – начальник управління освіти Євген Степко  також розповів, що в нашому місті діє мережа компенсуючих дошкільних закладів. Зокрема, сім із них – спеціального та один – санаторного типу, в яких виховуються й отримують корекцію фізичного і розумового розвитку 910 дошкільнят, що становить 9% від загальної кількості дітей, які виховуються у дошкільних закладах міста.
У 13 дошкільних навчальних закладах міста діють логопедичні пункти. 350 дошкільнят отримують корекцію мовлення, яку здійснюють учителі — логопеди. Станом на 02.12.2013 року всі компенсуючі дошкільні заклади (групи) укомплектовано. Вільні місця для 3-х дітей має ДНЗ №7 «Зірочка» та ДНЗ №74 «Лісова пісня» для 2-х дітей.
За твердженням Євгена Степка, наш обласний центр має краще збережену і укомплектовану мережу дошкільних закладів міст, порівняно з іншими подібними за кількістю населення містами України.
Дошкільні заклади міста фінансуються з різних джерел. Це кошти: відповідних бюджетів; батьків, або осіб, які їх замінюють; добровільні пожертвування і цільові внески фізичних і юридичних осіб; інші кошти, не заборонені законодавством України.  

Новости Черкасс

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)





Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]