Последние новости Черкасс

Зарплата в «конверті» добре чи погано?

ДПІ у черкаському районі попереджає в першу чергу найманим працівникам, а також роботодавцям, що право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується законодавчими актами.
Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати. Нажаль, чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом і зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в «конвертах». У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не сплачуються податки і не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», більшість людей не задумується, що свідомо обкрадають самі себе.
На перший погляд здається, що ж тут поганого: вигідно як для роботодавця, так і для працівника. Адже перший – не платить податки, а другий – одержує гідну суму заробітку. Однак, насправді ця вигода зовсім примарна. Працівник, що одержує зарплату неофіційно, цілком беззахисний перед роботодавцем. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, можна одержати однозначний програш у майбутньому. Оскільки, звернувшись за захистом своїх прав до будь-якої інстанції, працівник не буде мати жодних доказів підтвердження розміру заробітної плати, яку він фактично одержував.
Одержуючи зарплату в «конверті», працівник теж здійснює серйозне правопорушення – фактично, він сприяє роботодавцю порушувати законодавство, та позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому, оскільки низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.
Якщо роботодавець віддає Вам зарплату у «конверті» без оформлення трудового договору, без внесення відповідного запису про роботу в трудову книжку, якщо Ваша зарплата нарахована по відомості менша, ніж «вміст у конверті», Вас обкрадають!
Не думайте, що для Вас це не має значення! Знайте, що через Вашу мовчазну згоду Ви втрачаєте офіційну щомісячну зарплату, виходячи з якої буде призначатися трудова пенсія; суму допомоги по тимчасовій непрацездатності в зв’язку з хворобою (лікарняні), а жінки — ще і допомогу по вагітності і пологах; допомогу по безробіттю, розмір якої залежить від Вашого офіційного середньомісячного заробітку та інші соціальні виплати.

По материалам http://ck.ck.ua/

новости черкассы

Loading...



Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]