Последние новости Черкасс

Як отримати статус інваліда війни та члена його родини?

Станом на перше січня 2014 року на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебувало 1891 інвалід війни, з них: І групи – 456, ІІ – 846, ІІІ – 589 осіб – мешканців Черкас. Нині у місті проживають близько семи тисяч ветеранів Великої Вітчизняної війни. Життя триває і з його плином змінюються й різноманітні життєві обставини. Фахівці Придніпровського та Соснівського управлінь соціального захисту населення консультують як оформити ті чи інші пільги, передбачені чинним законодавством для різних категорій населення.   Статус інваліда війни встановлюють комісійно   23 січня цього року відбулося засідання комісії управління соціального захисту населення Придніпровського району з питань встановлення громадянам пільгових статусів, на якій було розглянуто 4 справи: 3 – з питання надання статусу члена сім’ї померлого ветерана війни, 1 – з питання надання статусу учасника війни. Підняті питання вищевказаною комісією вирішено позитивно. 30 січня цією ж комісією розглянуто ще одну справу з питання надання статусу інваліда війни ІІІ групи. Порушене питання вищевказаною комісією також вирішено позитивно.    24 cічня 2014 року відбулося засідання відповідної комісії управління соціального захисту населення Соснівського району, яка задовольнила заяви двох осіб щодо надання статусу інваліда війни.   Про відшкодування витрат на здійснене поховання померлих (загиблих) учасників бойових дій і інвалідів війни   Варто знати, що Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551 – XII Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року № 1445 «Про затвердження Порядку проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни» передбачено відшкодування ритуальних послуг на поховання «учасникам бойових дій» та «інвалідам війни», – інформує начальник відділу персоніфікованого обліку управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова.   Катерина Марківна повідомляє, що для оформлення відшкодування витрат на здійснене поховання померлих (загиблих) учасників бойових дій і інвалідів війни необхідно надати наступні документи:   1. Паспорт виконавця волевиявлення або особи, яка здійснила поховання та його копію;   2. Ідентифікаційний номер виконавця волевиявлення або особи, яка здійснила поховання та його копію;   3. Свідоцтво про смерть та його копію;   4. Посвідчення, що дає право на пільгу;
5. Документи, що підтверджують вартість ритуальних послуг (договір – замовлення, чеки, накладні, довідки про сплату та інші документи про сплату ритуальних послуг);   6. Свідоцтво про поховання встановленої форми, що засвідчує відомості про виконавця волевиявлення або особу, яка здійснила поховання;   7. В Ощадбанку № 220/0101 (вул. Смілянська, 2 вікно № 4) відкрити рахунок для отримання одноразової соціальної компенсації);   8. Договір та реквізити банку (інформація про розрахунковий рахунок для перерахування коштів на відшкодування витрат на поховання).   Начальник відділу персоніфікованого обліку Катерина Бінусова одночасно звертає увагу громадян на те, що видатки на поховання учасників бойових дій виділяються з обласного  бюджету, а вартість ритуальних послуг, визначених для забезпечення безоплатного поховання, не повинна перевищувати середню ціну на відповідні ритуальні послуги, що склалася у відповідному регіоні.
Як отримати статус члена родини інваліда війни?
– Чи має право дочка інваліда Великої Вітчизняної війни, який уже помер, на статус члена родини інваліда війни, якщо вона сама інвалід ІІІ групи, заміжня не була, своєї родини не має? Якщо так, то куди вона має звернутися? – пояснює заступник начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Людмила Довгань:
 – Відповідно до статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», чинність цього закону поширюється на сім’ї військовослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, зазначених у статтях 6 і 7 цього закону, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), а також унаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті або одержаного в період проходження військової служби чи на території інших держав під час воєнних дій та конфліктів.  

Новости Черкасс






Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]