Последние новости Черкасс

Аграрники надолужать пропущене через вересневі дощі

Фото Романа Кирея
Із запланованих 235 тисяч гектарів озимих культур в області посіяно 200 тисяч.
Про це повідомила днями Оксана Криницька, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації на засіданні черкаського прес-клубу. — Цьогорічна осіння посівна почалася по районах 30 вересня-5 жовтня. Якщо раніше крайні строчки посівної в області обмежувались 15-им жовтня, як для лісостепу, то через зміну кліматичних разумов(ми пересуваємося в зону степу)і 20 жовтня — не критичний строк.  
Аграрники області наганяють темпи збирання й сівби: у жовтні треба виконати двомісячну норму, адже дощі протягом усього вересня не давали ввійти в поле.  
За оперативними даними, на кінець минулого тижня, як повідомив «Черкаському краю» начальник відділу землеробства департаменту Василь Харченко, зернових та зернобобових в області зібрано 68 відсотків. Зокрема кукурудзи — 40 відсотків(її було посіяно цього року 348 тисяч гектарів). Морозів качаниста не боїться. Головне, щоб вона підсохла після двомісячної норми вересневих опадів і не довелося надто витрачатися на її досушування.
Тим більше, що, як зазначив Василь Олександрович, господарства все більше надають перевагу гібридам із дов­шими строчками визрівання, а вони передбачають і обмолот у пізніші строчки. Загроз, що будуть втрати урожаю качанистої, немає, запевняє головний агроном області.  І сьогоднішня урожайність кукурудзи — 73,3 центнера з гектара — далі може навіть зростати, адже пізні гібриди дають більше зерна.
Буряків зібрано 41 відсоток: вони ще приростають у полі, за сприятливої погоди — щодня на 6-7 центнерів на гектарі.
— Якщо переробимо цей буряк, який цього року було посіяно на 15-ти тисячах гектарів, у нас в області буде дворічний запас цукру, — повідомляє Василь Харченко.
В цілому урожайність сільгоспкультур цього року радує: область намолочує по 54,4 центнера з гектара зернових. Це лідируючий итог в Україні, і вже третій рік поспіль. Урожайність соняшнику(30,6 центнера з гектара — його вже майже весь зібрали)— теж найвища в Україні.
Цього року, прогнозує Оксана Криницька, передбачається рекордний сбор зернових на Черкащині: близько 3 мільйонів 800 тисяч тонн.  
Лариса СОКОЛОВСЬКА

Джерело: Черкаський край — http://www.kray.ck.ua/

По материалам http://cknews.info/

новости черкассы

Loading...



Согласно закону Украины "Про інформаційні агентства" { Вводиться в дію Постановою ВР N 74а/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст. 84 } (Інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг. ) Мы не являемся информационным агенством, а только каталогизируем новости из разных новостных источников. По вопросам можно обращаться на почту [email protected]